top of page

ONS ERFGOED

 Documentatiecentrum/archief met tijdschriften, boeken, beeldmateriaal, heemkundige objecten en een groot aantal genealogische gegevens.

DORP VAN 'S-GRAVENWEZEL - VROEGER EN NU

Vroeger

Recent

Kerkstraat 35-61

Foto 2022

Kerkstraat met kerk Sint-Catharina

Foto 2022

Werkmanshuisjes - Heemkring De Drie Rozen

School / Dorpshuis

Foto 2022

De Kaak

Eertijds bevond zich een schandpaal op het midden van het kruispunt van de Moerstraat, de Wijnegemsteenweg en de Kerkstraat, het toenmalig verkeer had daar geen last van. Een kaak was een houten of stenen paal op een podest waaraan iemand als strafmaatregel werd vastgebonden en te kijk werd gesteld, vandaar het gezegde 'aan de kaak stellen'. Deze middeleeuwse straf werd in heel Europa gebruikt als strafmaatregel in de tijd dat gevangenisstraffen nog niet gangbaar waren. De duur waarin men aan de schandpaal moest staan bedroeg meestal enkele uren. De schandpaal bleef tot ver in de 18e eeuw populair, om halverwege de negentiende eeuw in 1854 officieel als strafmaatregel te worden afgeschaft.

Foto 2022

Wijnegemsteenweg

De Vogelenzang

Klooster

Anittankgracht - bunker-12

Deze bunker bevindt zich aan de antitankgracht. De Antwerpse Antitankgracht is een kunstmatige waterloop die een grote kwartcirkel vormt rond de stad Antwerpen. De gracht heeft een lengte van ongeveer 33 km en is ten minste 6 meter breed. De gracht werd aangelegd tussen 1937 en 1939 met de bedoeling vijandelijke (Duitse) tanks en ander rollend materieel te stoppen vooraleer ze Antwerpen konden bereiken. De Antitankgracht is geëvolueerd naar een groots natuurverbindingsgebied, dat verschillende natuurgebieden en bossen met elkaar verbindt.

Foto 2022

De Flinckheuvel

Deze grote geklasseerde hoeve uit 1729 werd later omgebouwd en ingericht door Axel Vervoordt, de bekende antiqair en makelaar, wiens kasteel er recht tegenover ligt. Op de plaats van het huidige grote raam was vroeger de toegeng tot de schuur.

Foto 2022

Kasteel

Het kasteel van 's-Gravenwezel heeft een dubbele omwalling en stamt uit de 13e eeuw. Het was de residentie van de Graven de Woutere. Hierdoor kreeg de oorspronkelijke gemeentenaam Wesel of Wesele, de toevoeging (de)'s Graven. In de 14e eeuw werden twee imposante ronde hoektorens bijgebouwd, waarvan er één bewaard bleef. Zowel de oost- als noordgevel zijn opgetrokken in gotische stijl. Het poortgebouw werd in de barokperiode toegevoegd. Kort daarna werd het kasteel grondig herbouwd van een "waterburcht" naar een voor die tijd modern residentie-kasteel, onder leiding van architect Jan Pieter van Baurscheidt de Jonge. Het kasteel ligt te midden van een 21 ha groot park. Het is thans (2012) eigendom van Axel Vervoordt, de bekende antiqair en makelaar, en is niet toegankelijk voor het publiek.

's-Gravenhof

Paters van Scheut

Foto 2022

bottom of page