top of page

KRONIEKEN

Informatie over figuren die hun stempel hebben gedrukt op 's-Gravenwezel en erbuiten, wetenswaardigheden en ook de geschiedenis van de gemeente.

EDMOND VAN OFFEL (1871 - 1959)

Kunstschilder, illustrator, schrijver, dichter.

 

Edmond Van Offel werd geboren in Antwerpen op 14 april 1871 en overleed in 's-Gravenwezel op 5 september 1959, hij werd 88 jaar. Aan het atheneum in Antwerpen kreeg hij les van o.m. dichter Pol de Mont. Hij volgde later lessen aan de Academie voor Beeldende Kunsten en Het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Edmond Van Offel was kunstschilder, illustrator, schrijver, dichter, graficus, boekbandontwerper en tekenaar, hij schilderde ook stadsgezichten. Hij is vooral bekend door zijn talloze boekbandontwerpen voor verschillende uitgeverijen in Nederland en België, waaronder uitgeverij Opdebeek in Antwerpen. Hij ontwierp ook affiches, historische wandplaten en ex-libris.

Als dichter debuteerde Edmond Van Offel in 1896 met een verzenbundel "Groei". Zijn tweede bundel "de getijden" verscheen in 1910. Er volgden nog menige bundels. Men beschreef zijn dichtwerk als "gedichten die op geschreven tekeningen gelijken".

Edmond van Offel was de eerste medewerker van het tijdschrift Van Nu en Straks, buiten de eigenlijke stichters ervan. Van zijn literaire werken zijn bekend Vastenavond, Naar 't levend model, Van den Schoolmeester, Vrijen en De Waarachtige historie van Obrecht den Duivel.

Edmond Van Offel was een begaafd tekenaar. Hij was een dre steunpilaren van de Antwerpsche Kunstkring De Scalden die jaarboeken uitgaf welke hij in artistiek opzicht hielp verzorgen en waar hij mooie platen in maakte.

Als kunstschilder heeft Van offel heel wat verdienstelijk werk nagelaten, met werken over de oude stad en de Schelde, ook veel herinneringen aan Bretagne, een streek die hij regelmatig bezodht.

Edmond Van Offel was van alle markten thuis. Hij was een toegewijd leraar tipografie aan de Antwerpse Nijverheidsschool op de Paardenmaakt. Hij was een stille figuur, geen vernieuwer, geen beeldenstormer maar een oprecht en eerlijk kunstenaar.

bottom of page