top of page

KRONIEKEN

Informatie over figuren die hun stempel hebben gedrukt op 's-Gravenwezel en erbuiten, wetenswaardigheden en ook de geschiedenis van de gemeente.

MARIE LAMBRECHTS (1911 - 2007)

Directrice Gemeentelijke Jongensschool

 

Maria Lambrechts zag het levenslicht op 20 januari 1911. Ze trad in de voetsporen van haar vader die onderwijzer was. Na haar studies aan de Normaalschool te Wijnegem werd ze in 1930 aangesteld als eerste vrouwelijke onderwijzeres in de gemeentelijke jongensschool te 's-Gravenwezel. Honderden jongens leerden bij haar lezen en schrijven.

Mej. Maria Lambrechts volgde in 1959 Alfons Borstlap op als schoolhoofd. Ze hielp mee de plannen te verwezenlijken om een nieuwe en moderne jongenschool op te bouwen. 

Toen ze in 1977 op rust ging, volgde zij lessen aan de kunstacademie te Borsbeek. Zij doorliep heel de cyclus die een zevental jaren duurde, volgde cursus tekenen bij Antoon Luycks, Robert Borret en Roger Verhaert. De eerste drie jaren bestudeerde ze ook de kunst van gebrandschilderde glasramen bij Ivo Bakelants. De laatste jaren legde ze zich vooral toe op aquareltechnieken onder de deskundige leiding van Louisa Minne.

bottom of page