top of page

KRONIEKEN

Informatie over figuren die hun stempel hebben gedrukt op 's-Gravenwezel en erbuiten, wetenswaardigheden en ook de geschiedenis van de gemeente.

MIT SCHILLEMANS (1900 - 1988)

Volksfiguur, steunt heemkunde

Mit Schillemans werd geboren te Schoten op 8 juni 1900 en overleed totaal onverwacht in haar woning op 30 mei 1988 te 's-Gravenwezel. Haar man was Jozef De Ridder, facteur.

Hoewel ze niet in 's-Gravenwezel geboren is, toch bracht ze hier bijna haar hele leven door. Mit woonde met haar ouders in herberg "Den Eenhoorn", gelegen op de hoek van de Wijnegemsteenweg en de Veldlei.

Iedereen in het dorp kende Mit Schillemans en haar fiets. Mit was een echte dorpsfiguur, op haar fiets door weer en wind was zij steeds op tocht. Over alle 's Heeren wegen kwam men Mit tegen op de fiets, steeds rustig en zelfverzekerd.

Mit sjouwde met haar legendarische fiets half Vlaanderen rond. Vele rommelmarkten heeft ze bezocht op speurtocht naar voorwerpen welke haar belang inboezemden en waar ze hele verhalen rond spon met vele details over dingen die door velen al lang vergeten waren. Niet zo heel lang geleden, toen ze al hoog bejaard was, vroeg ze de weg naar de Linkeroever, hoe die best te bereiken viel met de fiets. Maar de tocht ging veel verder, het ging over St-Niklaas en Gent en dan nog een eind verder. Ze wou graag een tentoonstelling zien over windmolens en ze is er geraakt. Toen een student in Leuven het raam van zijn kot opende, zag hij iemand langs flitsen, het was Mit Schillemans.

De heemkring vaarde er wel mee. De voorwerpen die ze schonk aan de heemkring zijn haast niet te tellen. Haar laatste bezoek staat ons nog levendig voor de geest, het was een zaterdagvoormiddag, dat was zo de gewoonte bij haar. Ze diepte een resem voorwerpen op uit haar reusachtige fietszakken en overhandigde ze met een stuk oude krant waarop vermeld stond dat er een rommelmarkt plaats had in Ciney. Daar was ze heen gespoord, voor Mit was geen moeite te veel als het onze heemkring betrof.

bottom of page